Här är djuren du kan träffa på Rummeltorp
Rummel så klart!
Han kom till oss våren 2011 och flyttade in på Rummeltorp i juni samma år. Det är förstås Rummel som har gett sitt namn till Rummeltorp. Rummel, som är 114,5 centimeter i mankhöjd, är valack och föddes 1997. Han har okänd härstamning. Spekulationerna är många vad hans blodslinjer kan vara. Russ- och arabkorsning gissar några, någon slags welshkorsning tror andra. ”Jag är min egen sort!” säger Rummel och det kan ingen säga emot.
Rummel behärskar alla discipliner! På sin första westerntävling, som även var den första för Amanda, placerade sig ekipaget tvåa bland mycket rutinerade ekipage med vuxna ryttare; quarterhästar, arabiska fullblod och allt vad det var. Rummel är inkörd och travar som Ego Boy framför vagnen. Många är de små ryttare som tävlingsdebuterat på Rummel och knipit sin första rosett!
Nu för tiden räcker det med små promenader och någon knatteridning då och då för Rummel som är en glad pensionär.
Carisma från Värmdö
Carisma är ett svart shettis-sto som mäter en meter i mankhöjd. Carisma, eller Carro som hon kallas på Rummeltorp, är född 2003 och är alltså en erfaren dam. Hon kom till Rummeltorp i juli 2024, från Nysveds gård på Värmdö där hon varit en del av verksamheten. Carro vill inte ha alltför stojigt omkring sig, och det passar ju bra på Rummeltorp där vi bara tar emot små grupper och ridning eller körning sker under lugna omständigheter.
Fårskocken
Fåren varierar i antal, beroende på hur många lamm som finns för dagen, och hur många tackor som vi väljer att behålla. Just nu består järntrusten av Hilda, Hätta, Ullfina, Andy, Ragge, Lilla Lena, Dotty och Flora. Lammen i år heter Lilla Lotta, Tindra, Ruff och Tuff. Andy och Ragge är kastrerade baggar och sällskapsherrar till frånskilda bagglamm. Men innan Ragge kastrerades hann han bli pappa till årets fyra lamm. Under sommaren är skocken på ett 34 hektar stort bete på Långgarn i Haninges skärgård. Ibland gör vi besök dit och då kan den som vill hänga med och ta med sig en picknick-korg. Våra får är av rasen roslagsfår, vilket är en allmogeras som riskerar att utrotas om man inte gör insatser för dess bevarande. Därför är Rummeltorp genbank för roslagsfår, och hjälper till att hålla den unika rasen vid liv. Framåt sena hösten köps ny bagge in och lamningarna börjar i slutet av april och i början av maj året därpå.
Hönsen
På Rummeltorp tycker vi om att äta ägg från lyckliga hönor som får springa omkring lösa utomhus. Vi gillar också naturliga hönor och undviker så kallade värphybrider, högproducerande hönor som är känsligare för sjukdomar. I stället har Rummeltorp även när det gäller höns satsat på en utrotningshotad ras; gotlandshöns. Rummeltorp är genbank för gotlandshöns och 2024 har vi glädjen att kunna presentera 14 kycklingar. I hönsflocken, som består av 14 vuxna djur, finns tre tuppar: Allan i Dalen, Viking och Olav. Allan är en riktig flörtis och vill gärna att man ger honom något gott som han kan locka hönorna med.
Kaninerna
Kaninerna på Rummeltorp är just nu är av rasen dvärgvädur. Några av dem har stamtavla, andra inte. De är att betrakta som kaninernas pajaser och är superbusiga, nyfikna, närgångna, godisgrisar och ibland kelsjuka. Dvärgvädurarna är skojiga kaniner som nyfiket hoppar ned i höpåsen när man kommer för att mata. För det mesta får man klappa och mata dem och ibland kan man till och med få borsta dem.
Rummeltorp är genbank för gotlandskaniner, och tar ansvar för rasens fortlevnad. Just nu finns inga gotlandskaniner för avel på gården, men fler är på väg.
Kaninerna är ofta till salu, eller går att hyra för den som vill prova på först. Därför kan det variera vilka kaniner vi har hemma, och hur många. Just nu är det slut på kaniner till salu eller för uthyrning för denna säsong.
Hundarna
Tre hundar finns det på Rummeltorp: Lykke, Maggie och Lucy. De är av rasen cocker spaniel, närmare bestämt jaktcocker. Rummeltorp bedriver kennel och föder upp jaktcocker-valpar. Mamma och mormor Lykke (Olica’s Lyckke) har fått fyra kullar med totalt 28 valpar. Hennes dotter Maggie (Rummeltorps Mustang Sally) fick 2023 sin första kull med totalt fem valpar. Vi planerar att para henne igen vid nästa eller nästnästa löp, beroende på när det inträffar. Aktuell för parning kan också Lucy (Breckmarch Alex) vara. Hon är importerad från England och skulle verkligen älska att få vara mamma. När Maggie hade sin kull så var Lucy nanny åt valparna. Det finns många som vill köpa valp från Rummeltorp, så hör av dig om du vill vara en av alla på vår intresselista!
Katterna
Snoddas och Tuss (eller Tussan) är Rummeltorps två katter. Snoddas är tvättäkta bondkatt född 2011, och således en äldre herre med pondus. Tuss är född 2023 och sägs vara en blandning av Main Coon och Ragdoll, vilket hennes matte betvivlar.
Matte var ute efter en stor katt, men Tuss är inte särskilt stor trots sin påstådda jätte-stamtavla. Hon är gudomligt söt och litet skygg för obekanta. Båda katterna är ena riktiga sorkjägare, vilket är bra. Tuss är en långhårig sort, så hon behöver regelbunden pälsvård.
Och så alla andra djur …
Förutom alla tama djur som finns på Rummeltorp, finns det också mycket stor chans att stöta på de vilda djuren. Älgar, rådjur, harar, vildsvin, fåglar av alla det slag (många hökar som vill äta upp hönor och kaniner), snäckor (sniglar med husvagn), gräshoppor, svalor, för att inte tala om alla getingar och myror.
På Rummeltorp försöker vi låta alla djur finnas, men vi ser helst inte vildsvin inpå knuten, för de förstör något så fruktansvärt. Myror och getingar får gärna finnas, men inte på de mest olämpliga ställena.
Då sätter vi stopp. Svalorna brukar bygga bo i en av hästboxarna, och trots att de bajsar och ställer till det, så är de kära sommargäster (som tar flugor).
På gården har vi också Snokis som är en snok på cirka 120 centimeter. Nu har vi inte sett Snokis på ett tag, men vi hoppas så att hon lever. En så stor snok är säkert 15 år och dessutom är de bra sorkjägare. De vilda djuren och gårdens djur verkar komma bra överens.