Rummel på Rummeltorp, en häst i särklass
Rummel så klart! Han kom till oss våren 2011 och flyttade in på Rummeltorp i juni samma år. Det är förstås Rummel som har gett sitt namn till Rummeltorp. Rummel, som är 114,5 centimeter i mankhöjd, är valack och föddes 1997. Han har okänd härstamning. Spekulationerna är många vad hans blodslinjer kan vara. Russ- och arabkorsning gissar några, någon slags welshkorsning tror andra. ”Jag är min egen sort!” säger Rummel och det kan ingen säga emot. Rummel behärskar alla discipliner! På sin första westerntävling, som även var den första för Amanda, placerade sig ekipaget tvåa bland mycket rutinerade ekipage med vuxna ryttare; quarterhästar, arabiska fullblod och allt vad det var. Rummel är inkörd och travar som Ego Boy framför vagnen. Många är de små ryttare som tävlingsdebuterat på Rummel och knipit sin första rosett!
Mirre som kom från Skrevsta
Mirre, eller Anells Miracle som han egentligen heter, kom till Rummeltorp i juni 2018. Han köptes från Botkyrka ridsällskap, då han inte trivdes så bra på en traditionell ridskola. Mirre ägs av Lisa Källermark Haya och tävlas av May Haya. Mirre är welsh, valack, född 2010 och efter Linksbury Royalist och undan Kulltorps Quinny. Morfar heter Balans. Uppfödare är Anna Nygren.
Mirrebirre är c-ponny och mäter 137 centimeter över manken. Han är så kallad flugskimmel. May är som de flesta på Rummeltorp förtjust i att hoppa och att tävla i hoppning, så förhoppningsvis kommer Mirre att ta May till nya nivåer.
Quartern Dee född i Texas
Double Our Dimonds, eller Dee som hon heter här hemma, är en amerikansk quarterhäst, ett fuxsto på cirka 155 centimeter i mankhöjd. Hon har en liten vit prick på mulen och en liten stjärna i pannan och en vit vänster bakkrona. Solan tävlar gärna Dee, i grenarna western riding, horsemanship och pleasure. Egentligen är Dee en renodlad reininghäst, och hon har tävlat mycket och framgångsrikt i den grenen. Till Rummeltorp flyttade Dee våren 2016, men vi på Rummeltorp har känt henne i många, många år. Hon är född 1997 i Georgia i USA, hos uppfödaren Craig L Johnson. Dees pappa heter Double R Doc och mamman heter Dimonds Nifty Lady. Dee är en fantastisk häst om man vill lära sig rida western. Hon kan allt, men gör det bara om ryttaren gör rätt.
Quartern Chilli född i Georgia
Chowchilla Jewel, eller Chilli som hon heter här hemma, är ett quatersto född 1998 i Georgia, USA, hos uppfödaren Ben B Neely. Till Rummeltorp kom hon från Okna ranch i Tystberga. Chowchilla Peppy heter pappan och mamman heter Gunsmokes Jewel. Chilli är reininghäst och har tävlat framgångsrikt inom grenen, till exempel som landslagshäst med Fred Thomsson i sadeln. Mer lyhörd häst får man leta efter, och den som provar att rida Chilli får känna på en häst av yttersta klass, som har servostyrning och servobromsar och som lyssnar till ryttarens minsta lilla vink. I princip behöver ryttaren bara tänka på vad den vill att Chilli ska göra, så gör hon det. Gör ryttaren fel, ja, då blir det fel. Chilli är ett fuxsto med bläs, vita bakfötter och det är snudd på att hon håller måttet för d-ponny. Inte så hög med andra ord. Chilli snackar mycket, om ditten och datten. När man kommer, när hon vill bli kelad med, när hon är hungrig (för det mesta) och bara för att småprata litet. Hon “huckrar”, som det heter på dialekt.
Puff, en gul ponny med personlighet
Puff, eller Whitefang som det står i passet, är en c-ponny på 135 centimeter i mankhöjd. Han är född i Sverige 2008, och han ägs av familjen Johansson-Vieira. Puff älskar att hoppa och när han kom till Rummeltorp 2017, så var det svårt för hans ryttare Simone Vieira att kontrollera honom. Han hoppade gärna av två meter för tidigt, vilket inte alltid slutade bra. Men snart blev paret mycket bra tillsammans och både Simone och Puff gillar att ta tajta svängar och att det går undan på hoppbanan. Under träningsrundorna i skogen kan Puff vara litet oregerlig och hitta på bus. Det händer mest när han är i god tävlingskondition. Då spritter det i hela hans kropp. När Puff flyttade till Rummeltorp hade han en helt annan uppfattning än vi andra om hur en häst bör uppföra sig. Att stå helt still när man blir uppbunden på stallgången, att inte bete sig illa när det är dags för mat, att respektera människor och inte promenera över dem, var sådant som Puff int riktigt förstod vitsen med. Sakta men säkert har han lärt sig hur han förväntas bete sig och tack vare att han fullkomligt älskar att bli kelad med, så har det gått ganska bra att få honom att vilja vara tillmötesgående. Han är en kul kille som alltid är nyfiken och glad. I hagen är han låg i rang, men retas gärna litet med de andra när han får chansen.
Puff är inte ponnyn man skickar ut rena nybörjare på. Inte för att han är svår att rida, utan för att han plötsligt kan bli litet busnödig. Då gäller det att vara på hugget. De med litet mer ridvana tycker att Puff är en kul häst att rida och hoppa med.
Samson, den flygande ponnyn
Gribsvads Samson, till vardags bara Samson, kom till Rummeltorp i september 2017. Han är importerad från Danmark, men kom till oss via en handlare i Skåne. Samson är en valack född 2013 och efter Coedeneirin Reflect, undan Gribsvads Samba. Morfar heter Dorthealyst Typhoon. Uppfödaren heter Benth Olesen. Samson mäter 126 centimeter i mankhöjd. Än så länge.
Samson är en ovanlig talang, en ponny som verkar kunna hoppa hur högt som helst. Tyvärr är han litet kvick och trots att han aldrig hittar på något fuffens så klarar inte riktigt de litet mindre erfarna ryttarna av att rida honom. De blir helt enkelt farträdda när han sätter full fräs. Han lugnar sig mer och mer och de mer rutinerade ryttarna Simone och May klarar galant av att rida honom.
I sina första starter kvalade Samson som b-ponny och 5-åring in till Sveriges Ungponny 2018. Det krävdes två felfria lätt B och det fixade han och Simone utan problem. Det är en fröjd att se Samson hoppa.
I hagen är Samson så väldigt dominant att han numera får gå i en egen hage. Han nöjer sig inte med att de andra hästarna lyder honom blint och kanske till och med står i ett hörn. Han vill helst att de ska lämna hans åsyn. Och därför får han husera för sig själv, för allas bästa. Mot människor är han underbar.
Svarta hingsten på Rummeltorp
En liten tuff grabb med attityd är han, vår lilla svarta hingst Lillen. Eller Lilleman. Eller Lilla Gubben. Eller Plutten. Kärt barn har många namn. Han heter egentligen Östertorps Revelj. Han är född 2003 och som sagt hingst. Lillen är av rasen shetlandsponny och han är efter Chicago v.h. Woudal och undan Elena v.St. Olyhof. Morfar heter Koert v.St. Olyhof. Hans uppfödare heter Yvonne och Olle Lindström.
Lillen har varit travhäst innan han kom till Rummeltorp. Här har han genomgått utbildning i att bli riden och tack vare duktiga May och Simone kan han nu hoppa små hinder och fatta såväl höger som vänster galopp. Lille är ofattbart pigg att rida och helt fantastisk att köra. Han kan pinna på hur länge som helst. Han är snäll att hantera, fast han är hingst, men man får så klart inte ge honom för mycket utrymme när stona är i närheten. Då kan han lätt bli odräglig.
Den lilla, tuffa hingsten är helt svart och på vintern blir han ganska fluffig med vinterpäls. På sommaren är pälsen blank och tajt och med sin underbart tjocka lugg och kraftiga man och svans är han näst intill oemotståndlig. Lillen mäter 100 centimeter i mankhöjd och är därför en favorit för de allra minsta ryttarna. Vi hoppas att någon snart är mogen att testa Lillen i en pay&jump.